9 Ocak 2013 Çarşamba

Videdrome



TELEVİZYON TOPLUMSAL YOZLAŞMAYA MI SEBEP OLUYOR YOKSA TOPLUMSAL YOZLAŞMANIN SONUCU MUDUR TELEVİZYON?
Geçen yazdığım konu üzerine televizyonu tümden evden atmalı tu kaka gibi yorumlar aldım. Gün içinde sıkça duyduğum “hacı ben televizyon izlemiyorum hadi açtım diyelim sadece belgesellere falan bakıyorum” dedikleri zaman sıkça susmayı tercih etsem de bazen huysuzluğum tutup “ ama en az günün dörtte birini internet başında geçiriyorsun di mi ? bunun ne farkı var, hatta bana sorsan daha da kötü “ diye karşı tarafı kışkırtıyorum.
En azından televizyonda bilgi bu kadar çok dezenformasyona uğramıyor.Daha bir süzgeçten geçiyor. Hem tv açıkken izlemek kısmından vazgeçip sadece dinleyerek (dinlemek-duymak değil) başkaca bir çok şey yapabiliyorum. Elbet geçen yazıda değindiğim gibi bir çok zararlı etkisi mevcut bunun hâlâ arkasındayım. Demek istediğim yerine ikame ettiğiniz internette pek masum değil hatta bana sorarsanız daha kötü. Neyse konu hakkında daha fazla yorum yapmayıp sizlere bırakacağım en üstteki büyük puntolarla yazılmış soruyu esas almanızı rica ederek. Konu hakkında daha detaylı düşünmenize yardımcı olarak 1983 yapımı VİDEODROME filmini izleminizi tavsiye ederim.Filmde geçen “ Gelecekte herkesin televizyon üzerinden bir takma ismi olacak” repliği bugün hayat bulmuştur. Kısaca, bir tv yöneticisinin (James Woods)azalan reytinglerini yukarı çekmek için sıra dışı bir yayıncılığa başlamasını konu edinir. Woods videodrome sayesinde zamanla gerçeklik duygusunu da yitirmeye başlar…
David Cronenberg ele aldığı konularla çok farklı bir yönetmedir.Çoğunuzun Sinek (The Fly) filmiyle anımsadığınız yönetmenin M.Butterfly ve Existenz isimli yapıtlarını da öneririm.Ayrıca  Existenz filmi gene bunlarla ilintilidir.Cronenberg olayı ileri götürmüş bu sefer insanların, tam anımsamıyorum ama sanırım göbek deliği ya da omuriliklerinden bir oyun portalına  bağlanmalarını konu edinir.
İşte Videodrome filmden çarpıcı bir sahne:



7 yorum:

  1. Unutmadan üstad Cemal Süreya'yı sevgi ve rahmetle anıyorum.
    8.10 vapuru
    "Sesinde ne var biliyor musun
    Söylenmemiş sözcükler var "

    CEMAL SÜREYA

    YanıtlaSil
  2. üstadı anlatan çok iyi bir belgesel,izlemenizi tavsiye ederim.Tv'nin iyi yönlerinden biri işte :)
    http://www.youtube.com/watch?v=RHi4a4IxHaw

    YanıtlaSil
  3. uzun oldu seyredeli ama yanlış hatırlamıyorsam existenz teknolojiyi video oyunlarını eleştirilirken bu filmde odak noktası video filmleriydi galiba..existenz biraz daha yumuşaktı sanki..

    YanıtlaSil
  4. doğru anımsıyorsun Buket;işte ucundanda olsa biraz ilintili.Senin seyretmiş olduğuna hiç şüphem yoktu zaten :)Sinemayı en iyi bilen blog arkadaşlarımdan birisin.

    YanıtlaSil
  5. tam yatmak üzereyken yorumumu yayınladın mı diye bakınca cevabını da gördüm :)
    film önerilerini sıkı takip ediyorum ben de. önemli bir konu da , dediğin gibi kime sorsan tv , dizi seyretmiyor. sorduğun soruya gelince; tv toplumsal yozlaşmaya mı sebep yoksa yozlaşan toplumun aynası mı? bence beraber, kısır döngü.
    bu arada şimdi bergman filmi seyrettim . the magician..biliyorsun bergman çok severim:)
    iyigeceler!

    YanıtlaSil
  6. akşam tv'ye baktım,çoğu kişinin aksine :)
    cnbc-e'de MAnhattan'ı izledim;tekrar :) Bergman'ı eleştiren Diane Keaton'un gözlüğünün ortasına yumruk atmayı düşünüyordu :)

    YanıtlaSil
  7. oppss!özneyi unutmuşum tabi ki Woody Allen :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...