8 Şubat 2022 Salı

Cehalet bir tercih midir?



 

 Bu soruya yanıt aramadan önce cehalet nedir onu tanımlamak gerekir. Uzunca yazıp okuru sıkmaktansa, Doğan Cüceloğlu'nun bir röportajında ki sözlerini alıntılayalım. Der ki; "Bilge kişi, aslında bildikleriyle değil,bilmedikleriyle yüzleşebilen kişidir."



 Sosyolojik araştırmalara göre, artık biliyoruz ki, sürekli dezenformasyona maruz kalan insanlar doğru bilgiyi,kesin kanıtlara bile dayansa reddediyor. Çünkü çarpıtılmış olan sözümona bilgiyi dahil olduğu siyasi veya dini inançları ile paralellik gösterdiği için tabulaştırıyor, dahası sahipleniyor, kötüsü tercih ediyor. Evet tercih ediyor. 


 Gelin bir kurgu yapalım: Yarın dünyaya galaksinin binlerce ışık yolu ötesinden bir uygarlık gelse ve misal insanları bir laboratuvar da kendilerinin ürettiğini reddelimeyecek kanıtlarla ispatlasa, kaçımızın tutumu ne olur? Bilmediğimiz bu bilgiyi Doğan Bey'in dediği gibi kaçımız göğüsleyebilecek? Yoksa gelenleri lanetleyip , ağır makinelerimizle savaş mı açacağız. 


 Ya da son zamanların favori filmi Dont look up'ta olduğu gibi gezegeni sona erdirecek bir göktaşı çarpacak diyelim, ve hatta çıplak gözle gözlemleyebilecek kadar yörüngemize girse, yukarı bakmamayı mı tercih edeceğiz. Bu bariz ampirik bilgiyi red mi edeceğiz?


 Matrix 1 filminde zion'da yaşayan kel bir herif, yaşadığı gerçeklikten rahatsız olur ve tekrar hayal dünyasında ki fanusa dönmek için yapay zeka ile anlaşmaya varır. Zira kırmızı hap sadece gerçeği vaad eder,mavi hapı tercih eden ise filmde söylendiği gibi Alice harikalar diyarında yaşamaya devam edecektir.


 Cehalet bir tercihdir arkadaşlar, seçim sizin. Ama yapacağınız seçimin yaşadığınız dünyanın, ülkenin ve çocuklarınızın geleceğini etkileyeceğinin bilincinde olun lütfen. Saygılarımla...

Not : İtiraf etmeli ki artık Instagram'da çok daha aktifim. Başta daha çok kişiye ulaşılabilirlik olmak üzere bunun pek çok nedeni var. Ve hatta bu yazıyı birebir ilk orada paylaştım, bilmiyorum belki bundan sonra ortak paylaşım yaparım. Gene de adresimi buraya iliştirmekte fayda var : @profesyonelkaybeden ( buradan geldiğinizi belirtirseniz mutlu olurum) bye...

5 yorum:

  1. Cehaletin mutluluk olduğunu düşünenlerin sayısı gittikçe artmakta. Dolayısıyla cehalet kapılarının sonuna kadar açıldığını gözlemliyoruz maalesef.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Cehaletin bir tercih olduğu tespitinze aynen iştirak ediyorum.
    Yazınızdan bir bölümü de şu andaki ülkemin insanların durumlarını yansıttığı için yeniden burada paylaşmak istedim:

    "sürekli dezenformasyona maruz kalan insanlar doğru bilgiyi, kesin kanıtlara bile dayansa reddediyor. Çünkü çarpıtılmış olan sözümona bilgiyi dahil olduğu siyasi veya dini inançları ile paralellik gösterdiği için tabulaştırıyor, dahası sahipleniyor, kötüsü tercih ediyor. Evet tercih ediyor. "
    Kaleminize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. İnstagram hesabım olmadığı için, daha henüz bu platformla hiç tanışmadım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Hiç heveslenmeyin zaten Recep bey. Sosyal medyadan ne kadar uzak durursak o kadar yeğ bence. Yakında dönücem bloga, maalesef bilgisayarım bozuk. Düzelene kadar sizlerden uzağım ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  4. Cehalet Arapça'da bilmeyen değil, bilmeyi istemeyen anlamına gelir. Bilmeyen için ümmi kullanılır.

    YanıtlaSil
  5. O halde bir tercih olduğu gayet aşikar. Sağolun bu bilgilendirme için

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...